Ortodonti ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular

Home Sıkça Sorulan Sorular

Ortodontik tedavi neden gereklidir?

Çapraşık dişlerin varlığında dişler düzgün temizlenemez bu yüzden çürük ve diş taşı oluşumu düzgün dişli bir bireye göre daha sık gerçekleşir. Çene kemiklerinin konumu yanlışsa estetik kaygılar dışında çene ekleminde kilitlenme, ağrı, eklemden ses gelmesi, dişlerde aşınma, düzgün çiğneyememe gibi birçok probleme neden olur. Tedavi edilmediğinde, birçok problem zamanla daha ciddi hale dönüşerek ileri zamanda daha komplike tedavi gereksinimi doğurabilir.

İlk ortodontik muayene ne zaman yapılmalıdır?

Çocuklar 7 yaşını geçmeden ortodontik kontrolden geçmeleri tavsiye edilir. Bu yaşlarda ortodontist/ortodonti uzmanı, henüz çocuğun ağzında süt dişleri varken çene ve diş gelişimindeki problemleri yakalayabilir. Anormal durumun erken tespit edilmesi önemlidir çünkü bazı ortodontik problemler erkenden teşhis edildiğinde tedavisi de çok daha kolay olmaktadır. Gelecekte komplike ve maliyetli tedavi olma olasılığı azalabilir. Pek çok ortodontik hastanın aktif tedavisi 9-14 yaşları arasında başlar. İskeletsel bozukluklar çocuğun büyüme dönemi bitmeden çözülebilir.

Sabit Ortodontik Tedavi Sırasında Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Braketlerin takılmasının ardından ilk bir kaç gün yemek yemek eskiden olduğundan daha zordur. Çiğneme hareketi ağrılı olabilir. Dişlerde bu hassasiyet varken çok fazla çiğneme gerektirmeyen yumuşak gıdalar önerilir.

Sadece braketlerin takıldığı ilk seans sonrası değil, braketler ağızda olduğu sürece ortodonti hastası diyetine dikkat etmek zorundadır. Aksi halde braket kırığı meydana gelecek ve bu da tedavi süresinin uzamasına sebep olacaktır.

Tedavi süresince;asitli içecekler pipetle içilmelidir.

Çekirdekli gıdaların çekirdeği çıkarıp yenilmelidir(zeytin, erik, hurma…). Sert ekmek kabukları, cipsler, sakız-lokum-krokan gibi yapışkan yiyecekler, leblebi gibi sert kuruyemişler yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveler bıçakla dilimlenip yenilmelidir. Ön dişlerle koparma yapılmamalıdır bu nedenle ekmek arası besinler elde koparılıp arka dişlerle çiğnenmelidir.

Ortodontik tedavi sırasında ağız hijyeni nasıl sağlanır?

Ortodontik tedavi sırasında dişler ekstra bakıma ihtiyaç duyarlar. Yemek artıkları braketler, teller, apareyler üzerinde birikir ve bu yüzden temizliği daha zordur. Bu dönemde diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının önlenmesinin tek yolu, her ana öğün ve atıştırma sonrası diş fırçalamaktır.

Ortodontik tedavi sırasında ağız hijyenin sağlanması için yapılabilecek işlemler şunlardır:

Her öğün ve atıştırma sonrası diş fırçalamalı

Sıkışmış besin artıkları çıkarmak için her gün diş ipi kullanılmalı

Ağız içindeki bakterileri azaltmak için her yemek sonrası gargara kullanılmalı

Diş arası fırçası kullanılmalı

Tedavi boyunca genel diş hekimiyle rutin kontrollere devam edilmeli

Ortodontik tedavi ne kadar sürer?

Ortodontik tedavi istenilen sonuca ulaşılana kadar devam eder. Aktif ortodontik tedavi ortalama iki senede biter. Bazı bireyler biyolojik yapılarından dolayı tedaviye diğerlerinden daha hızlı ya da daha geç cevap verebilir. Tedavi süresine etki eden faktörler şu şekilde sıralanabilir:

-Problemin şiddeti

-Yüz ve çene yapılarının büyümesi

-Dişler, diş etleri ve bunları destekleyen çene kemiğinin sağlığı

-Bireyin tedaviye korporasyonu

Tedavi amacı ile daimi diş çekmenin sakıncası var mıdır?

Ortodontik tedavi amacı ile diş çekilmesi hastalar tarafından tedirginlikle karşılanmaktadır. Ancak bazı problemlerde çekim yapmamak daha sağlıksız bir ortam oluşturur. Diş çekimi kararı, dişlerin çene kemikleri üzerine yerleştirilemediği durumlarda tedavi sonucunun daha başarılı ve kalıcı olmasını sağlar.

Tedavi bittikten sonra dişler geri döner mi?

Tedaviniz bittikten sonra ortodontist, geri dönüşü engellemek ve en aza indirgemek için hastaya `pekiştirme apareyleri` kullandıracaktır. Bu döneme gösterdiğiniz önem tedavinizin kalıcı olmasını sağlar.

Sorunuz mu var?

Merak ettiğiniz soruları aşağıda yer alan formu doldurarak bana sorabilirsiniz.