Diş Telleri Nasıl Temizlenir?

Diş telleri takıldıktan sonra ağız hijyenini sağlamak daha da önemli hale gelir. Dişlerin yüzeyine yapıştırılan braketlerin ve kullanılan tellerin aralarında yemek artıklarının birikmeye müsait bir durumda olması çürük oluşumunu tetikleyeceği için dişlerin düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Peki diş telleri nasıl temizlenir? Ortodontide ağız hijyeni nasıl sağlanır? Ortodontik diş fırçası nasıl temizlenir? Birlikte bakalım.

Diş Fırçası Kullanımı

Başarılı bir ortodonti tedavisinde hastanın ağız hijyenine gösterdiği özen çok önemlidir. Diş fırçası kullanmak da ağız hijyenini sağlamanın ilk adımı olmaktadır. Diş teli kullanan hastalar her gün düzenli olarak dişlerini, ortodonti için özel olarak kullanılan diş fırçaları ile temizlemelidir. Ortodontik diş fırçası, yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz yapıya sahiptir. Dişlerin arasına rahatça girecek ve doktor önerisiyle alınan fırçalar kullanılmalıdır. Dişler fırçalanırken sert kısımların braketlere çarpmamasına dikkat etmek gerekir. Günde 2 ya da 3 kez ortodontik diş fırçalama yapılması uygundur.

Arayüz Fırçası Kullanımı

Diş teli temizleme malzemeleri arasında arayüz fırçası da yer almaktadır. Diş tellerinin aralarına daha iyi ulaşan bu küçük ince fırçalar, günlük diş fırçalamanın ardından kullanılabilir. Diş tellerinin araları temizlendikten sonra ağız içi, 1 ya da 2 defa suyla çalkalanarak etkin bir temizlik yapılır.

Diş İpi Kullanımı

Diş teli temizliği nasıl yapılır diyenler için bir diğer öneri de diş ipleridir. Ancak bu diş ipleri ortodonti tedavi hastaları için özel olarak üretilmiştir. Uçları sert olan diş ipleri sayesinde diş aralarındaki yemek artıkları temizlenir. Ancak diş ipi kullanılırken braketleri zorlamamak ve dikkatli davranmak gerekmektedir.

Ağız Çalkalama Suları

Diş teli temizleme malzemeleri arasında ağız çalkalama suları da yer almaktadır. Ortodontide ağız hijyeni sağlanırken sadece diş macunu yeterli olmayabilir. Ağız çalkalama suları ve gargaralar, bakteri oluşumlarını engellerken diş plaklarını da temizlemektedir. Ayrıca ağız duşları, tazyikli bir şekilde su püskürterek, diş fırçasının ulaşamadığı yerlerdeki yiyecek artıklarını uzaklaştırması yönünden avantajlıdır. Ağız duşunun su haznesinin içine günlük gargara eklenerek hem ara temizleme, hem de gargara işlemi aynı anda yapılabilir.

Diş Macunu Tipi

Diş teli temizleme malzemeleri arasında yer salan diş macunlarının nasıl seçileceği de önemlidir. Dişetlerinde kızarıklık ya da kanama şikayetleri gözlenmemesi için koruyucu diş macunları ortodonti uzmanları tarafından önerilmektedir. Diş telleri takıldıktan sonra belirtilen diş macunları kullanıldığında herhangi bir problemle karşılaşılmamaktadır.

Dişlerinizi Doğru Temizlediğinizden Nasıl Emin Olursunuz?

Diş telleri nasıl temizlenir ve nelere dikkat edilir öğrendiniz ancak dişlerinizi doğru temizleyip temizleyemediğinizden nasıl emin olacaksınız? Bu aşamada dişleriniz size sinyal verecektir. Braketlerinizin etrafında yemek artıklarının birikmesi ya da lekelenmelerin görülmesi ilk işaretiniz olabilir. Aynı zamanda dişeti kanamaları ve ağız kokusu, diş temizliğinizi iyi yapamadığınızın göstergesi olacaktır. Braket takılı dişlerin temizliği normal diş temizliğinden daha uzun süreceği için sabırlı davranmanız gerekmektedir. Braketlere zarar vermemek için yavaş ve doğru fırçalama önemlidir. Ortodontik fırçalama için hekiminizden destek almanız sağlıklı olacaktır. Ayrıca dişlerinizi iyi şekilde fırçalayabilmeniz için tatlı ve şekerli gıdaları azaltmalı, sigaradan uzak durmalı, dişlerinizde lekelenmeye neden olacak boyalı gıdaları tüketmemeli, dişlerinize yapışacak besinleri yememeye özen göstermelisiniz. Aksi taktirde tedavinizi riske atarsınız.