Yoganın Diş Sağlığına Etkisi

Yoga Ağız Diş Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

Ağız ve diş sağlığımız için diş fırçalama ve diş ipi kullanımı olmazsa olmazlarımız. Bunu artık hepimiz biliyoruz. Peki sadece bununla mı sınırlı? Vücudumuzun her bölümü birbiri ile bağlantılı ve yaşadığımız bu zor günlerde yoga gibi kendimizi iyi hissettiren, sağlığımızı her yönden destekleyen aktivitelere yöneldik bir çoğumuz. Hal böyle olunca yoganın diş sağlığına da nasıl etki ettiğini anlamamız kolaylaştı. Ben bu etkileri merak ettim, araştırdım, yaşadım ve gördüm, sizlerle de paylaşmak istedim. Siz de merak ettiniz ve işte buyurun….

Yoganın stresi azalttığı kanıtlanmış bir gerçek. Sadece stresin azalması bile ruhsal ve fiziksel sağlığımızı birçok yönden olumlu etkileyen bir durum. Eğer ortodontik tedaviniz sizi gerginleştiriyorsa hemen bir yoga matı alın!!! Üzerinde yapacağınız birkaç hareket sizi rahatlatacak çünkü.

Aniden başlayan ve geçmeyen diş ağrılarınız varsa elbette önce hekiminize başvurmalısınız. Ağrının sebebini bulmak ve tedavi etmek bizim işimiz.

Peki yoganın faydaları neler?

Yoga Diş Sağlığına Nasıl Fayda Sağlar?

Vücudun stresle başa çıkmasını sağlayan yoga serileri vardır. Eğer düzenli olarak yaparsanız, egzersiz ve doğru nefeslerle stresi yönetebilirsiniz. Stres diş sıkmanıza neden olan bir faktördür ve bu yüzden diş sağlığınıza zararlıdır.

Diş gıcırdatma birçok probleme neden olur. Diş minesinde aşınmalar ve dişte çatlaklar oluşturabilir, bunlar dışında baş ve boyun ağrılarına neden olabilir. Günde 20-30dakikalık esneme hareketleri ile bir yoga rutini stresi azaltarak diş sağlığına fayda sağlamış oluyor. Braketlerin neden olduğu ağrılar ve diş sıkmanın neden olduğu baş ve boyun ağrıları da bu yolla azaltılabilir.

Eğer dişlerde zaten aşınma, çatlak vb. hasar oluşmuşsa diş hekiminize başvurmalısınız.

Yoga İnflamasyonu Azaltır

Braketlerin neden olduğu rahatsızlığın bir kısmı ağızın ve dişetlerinin tahriş olmasından kaynaklanır. Yoga sayesinde inflamasyon azaldığı için braketler ağzın hassas bölgelerini daha az tahriş eder.

Stresiniz arttığında daha fazla stres hormonu salgılarsınız, stres hormonu da dişetlerinin şişmesine neden olur. Bu da dişeti hastalıklarına yatkınlığı artırır. Yoganın stresi azalttığı birçok çalışmayla kanıtlanmış bunu biliyoruz. Stresimiz azaldığında kişisel bakımımıza, ağız ve diş bakımımıza daha fazla dikkat ettiğimiz de biliniyor. Stres seviyesi yüksek olan insanların gün içinde farkında olmadan dişlerini sürekli olarak sıktığı ve dişlerini fırçalamayı unuttukları görülmüştür.

Yoganın tüm vücudu olumlu etkileyen faydaları vardır.

Yoga Tükürük Akış Hızını Artırır

Yoga sırasında yapılan nefes egzersizleri ağızdaki tükürük akış hızını da artırır. Tükürük akış hızının artması, bakterilerin yıkanmasını sağlar, böylece ağız kuruluğunun neden olduğu ağız kokusundan da kurtulmuş olursunuz. Tüm bu faydaları için evde kendi kendinize yogaya başlamaya karar verirseniz YouTube’da çok faydalı bir sürü video bulabilirsiniz. Ya da bir online eğitmenle ev konforunda yogaya başlayabilirsiniz.

Yoga Ağrıyı Azaltır

Yoga daha iyi bir vücut postürü sağlamak amacıyla tasarlanmış egzersizlerden oluşur. Kötü postür dişsel kapanışı da değiştirir, bu da çene ağrılarına neden olur.

Yoga ile çene masajı

Şeffaf plaklar nedeniyle ağrı hissediyorsanız, yoga seansı sırasında yapacağınız çene masajı ağrınıza fayda sağlayabilir. Alt çenenize hafif bir masaj ağrının üstesinden gelmenize yardımcı olur.

Sabah rutininize hızlı bir yoga seansı eklerseniz birçok faydasını görürsünüz.

Yoganın Diğer Faydaları

Yogaya başladığınızda vücudunuzda farklılıklar hissetmeye başlayacaksınız. Çoğu insan yoga ile geceleri daha kolay uyuduğunu, daha güçlü ve daha esnek olduğunu, daha mutlu hissettiğini ve işlerine daha iyi odaklandıklarını belirtmişler.

Sonuç

Sonuç olarak ortodontik tedaviye bağlı ağrılarınız, diş sıkma gıcırdatma probleminiz, buna bağlı çene ağrılarınız ve baş ağrılarınız varsa Yoga sizin için iyi bir seçenektir. Birçok mental ve fiziksel faydası vardır, ağız ve diş sağlığına olan faydaları da bunlardan biridir.